sunnuntai 19. elokuuta 2012

Maidoton, gluteeniton....

...ja taidoton kakku. Otin itselleni suuren haasteen ryhtyessäni tekemään ihka ensimmäistä kertaa täysin maidotonta ja gluteenitonta kakkua - ja niinpä siitä tuli vielä taidotonkin. =/

Ajattelin tämän olevan ihan helppo nakki; korvaan vaan kaiken "aidon" noilla ---tomilla tuotteilla.  Sitä en ottanut huomioon, että nuo tuotteet saattavat käyttäytyä hieman erilailla kuin "aidot".


Hyvältähän tuo tuossa näyttää, mutta muutama mutka oli matkassa. Ensinnäkin gluteenittomat jauhot eivät kohoa samoin kuin tavalliset jauhot. Mutta eipä hätää - pakkoko sen kakun on niin korkea ja monikerroksinen olla, laitoin siis kakun vaan kahteen osaan. Laitan sitten täytettä enemmän....

Tiedän kakun saajan pitävän hillo-kakuista ja niin laitoinkin väliin vadelmahilloa ja soijakermaa. Kerma oli minulle suuri yllätys! Käytin Alpro Soya Airy&Creamy-nimistä tuotetta. Purkin kyljessä luki, että se on hyvin vispautuvaa. Otin vispilän ja kulhon valmiiksi ja ryhdyin sitten toimeen. Avasin purkin (joka muuten oli todella hyvin kiinni, vaikka kierrekorkki olikin) ryhdyin normaalisti kaatamaan purkista kermaa - vaan eipä sieltä mitään ulos tullutkaan! Taisipa siinä pari pientä ärräpäätäkin lentää.... Kyllä sieltä sitten viimein jotain uloskin tuli: ihan valmista kreemiä!! Jes - eipä tarvitse vispata ja jännittää sitä, että vispautuuko se vai ei.
 Tämä vaihe siis kunnialla suoritettu. Seuraavaksi kakku "lepäämään" ja eristyksen suunnitteluun. 

Eristeeksi kakun ja massan väliin olin suunnitellut sokerikreemiä, tehtynä jostain kasvirasvavalmisteesta. Ja niin teinkin. Kreemistä vaan tuli niin juoksevaa, ettei se kakun päällä pysynyt!   -#%*- Luulin jo että eteen tuli kauppareissu ja ostokakun syöminen. Siirsin kakun takaisin "lepoon" ja vedin vähän henkeä... Heureka!!! Nyt mä sen keksin: laitan sen valuvan kreemin joukkoon vaniljakreemijauhetta! Ja toden totta: se tepsi!  Kaiken lisäksi se paransi makua huomattavasti!
Loppu hyvin - kaikki hyvin! Tai eihän sitä vielä tiedä - vasta huomenna vien kakun. Nyt sitten jännitän sitä, mitä jääkaapista aamulla löytyy....


Ajattelin vielä laittaa tuohon päälle "ikäläpyskän" kun siinä näyttää sopivasti paikka olevan - niin siis siinä tapauksessa, että aamulla on jotain mihin sen laittaa... =O
Päällinen kakussa on marmoroitua kaulintamassaa.

Kiitos, kun jaksoit lukea ja myötäelää tunarointini!
Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!

9 kommenttia:

  1. Onhan monivaiheinen tarina, mutta viimein kaikki hyvin. Ainakin näyttä tosi makeelta, ihan vesi kielelle herahtaa.
    Mukavaa viikkoa Sinullekin :)

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä hyvältä! Mullakin nyt menossa gluteennittomien opettelu. Ei kestä enää oma vatsa mitään muita viljoja kuin kauraa. :( Mut ainakin piirakat yms onnistuu hirmu hyvin glut.jauhoilla, kohoaa paljon paremmin. Kuivakakut myös. Täytekakkua en ole vielä kokeillut, mut sekin taitaa olla edessä jossain vaiheessa. Onko se vaniljakreemijauhekin kokonaan gluteeniton? Kuulostaa mielenkiintoiselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puutarhuri! Kyllä kreemijauhe on täysin gluteeniton. Olen käyttänyt sitä silloin tällöin vähän niinkuin liivatteena. siis hieman erilailla, kuin purkin kyljessä neuvotaan ja hyvin toimii! Toimii toki ohjeen mukaan thetynäkin. =)

      Poista
  3. ei mitenkään taidoton kakku !!!
    olet aika mestari kun olet saanut siitä edes "nousseen" kakun.. minä oon gluteeiinittomia väsännyt tämän tästä, mutta ei niistä kehtaa ees kuvaa ottaa :D :D
    oikein kaunis ja herkulisen näköinen lopputulos Leena !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jansku! Minusta gluteenittomat jauhot eivät juurikaan eroa perunajauhoista.. =/ Puutarhuri tuolla aiemmin kyllä sanoo niitten nousevan paremmin kuin tavalliset jauhot, mutta ainakaan minun kakussani niin ei käynyt - littanaksi jäi.

      Poista
  4. OOOOhhhhh..... voi hyvänen aika..... miten UPEA !
    Vaikka sulla olisikin vastoinkäymisiä, niin tulos on priimaa !!!

    VastaaPoista
  5. Kiitos kaikille ilahduttavista ja kannustavista kommenteistanne! =)
    Mukavaa viikonalkua!

    VastaaPoista
  6. Eihän tuo kakku ole mitenkään taidoton. Olet osoittanut hyvinkin suurta kekseliäisyyttä ja ongelman ratkaisukykyä tuota tehdessäsi. Ja lopputuloksesta ei todellakaan voisi uskoa tekovaiheen hankaluuksia :D

    Päivittelen tässä blogilistaani hiljalleen, sen takia tämä hiljaiselo ;)

    VastaaPoista

Kiitos, kun piristät minua kommentillasi!