Tekstit

Annin jouluruno

Kuva
Minulla on kaksi aivan ihanaa ja valtavan rakasta lastenlasta, joitten kasvamista ja kehitystä on todella kiintoisaa seurata. Molemmissa huomaa aina välillä jotain itsestäänkin. Ja miten erilaisia tytöt ovatkaan! Toinen on hyvinkin taiteellinen ja luova ja toinen taitava ongelman ratkaisija ja varsinainen vitsiniekka. Teimme jokin aika sitten joulukortteja tyttöjen kanssa ja Anni 10 v. päätti keksiä kortteihin oman runon. Tässä tämä runo julkistetaan: "Kengän alla natisee ja pakkaslumi narskuu, radiosta kodeissa jo joululaulut raikuu. Vielä aikaa jäljellä, ennen h-hetkeä. Lahjat lasten koteihin, piparit tonttujen taskuihin. Joulukellot kilkattaa, reellä pukki saapuu, lahjat jakaa lapsille, ilo, riemu kaikuu." -Anni 10 v- Tässä vielä kuvaa meidän korttipajastamme, josta enemmän Pullan ja Pillin sähellyksissä, eli täällä

Joulukalenteri luukku n:o 10

Kuva
Katri-Helena/ Joulumaa PIKKELSI - 1 pieni kukkakaali - 1/4 l pieniä papuja - 1/4 l silvottuja herneitä - 1/4 l pieniä porkkanoita - ½ l pieniä vihreitä kurkkuja - 5 pientä vihreää tomaattia - 1/4 l hopeasipulia - 1/4 l paratiisiomenoita - 1/4 l pieniä sieniä - 1 dl tuoreita krassin siemeniä - vettä, suolaa ETIKKALIEMI - 1 l  väkiviinaetikkaa - 3/4 l vettä - ½ rkl mustapippurimarjoja - ½ rkl valkopippurimarjoja - 2 inkivääripalaa - ½ rkl muskottikukkaa - ½ rkl sinapinsiemeniä - 1 espanjanpippuripalko Vihannekset, juurekset, hedelmät ja sienet puhdistetaan ja keitetään puolipehmeiksi suolatussa vedessä, kukin laji erikseen. Keittämisen jälkeen ne valellaan kylmällä vedellä ja pannaan pyyhkeelle valumaan. Ne ryhmitellään sen jälkeen pieniin lasitölkkeihin. Etikka, vesi ja liinatilkkuun sidotut mausteet (paitsi espanjanpippuri), keitetään 15 min. Mausteet otetaan pois ja liemi kaadetaan kylmänä tölkkeihin. Espanjanpippuripalkoa p...

Joulukalenteri luukku n:o 9

Kuva
Seija Simola/ Tule joulu kultainen LIHAPYÖRYKÄT - 700g luutonta naudanlihaa - 1½ dl kermaa - 2 dl vettä - 1½ dl survottuja korppuja - 1-2 munaa - ½ hienonn. sipulia - 2 rkl margariinia tai voita - 1 rkl suolaa, ½ tl hienonn. valkopippuria - margariinia tai voita paistamiseen Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan lihamyllyssä kolmeen kertaan. Vähän sianlihaa voi jauhaa sekaan. Survotut korput sekoitetaan kermaan ja veteen ja saavat paisua. Ne lisätään vtkattujen munien kera lihaan, joka vaivataan notkeaksi. Sipuli ruskistetaan margariinissa tai voissa, jäähdytetään hiukan ja lisätään mausteiden kera murekkeeseen. Taikinasta muodostetaan pieniä pyöryköitä, jotka paistetaan margariinissa tai voissa paistinpannussa.

Joulukalenteri luukku n:o 8

Kuva
Paula koivuniemi/Tähti tähdistä kirkkain RIISI-OMENAPUURO (6 hengelle) - 2½ dl vettä - 3dl riisisuurimoita - 1-1½ kg happamia omenoita (tai 150-200g kuivattuja omenoita) - 2-3 dl sokeria (sitruunan mehua) Omenat huuhdotaan, paloitellaan, keitetään soseeksi ½:ssa litrassa vettä, ja puserretaan siivilän läpi. Huuhdotut suurimat keitetään 2:ssa litrassa vettä pehmeiksi. Omenasose sekoitetaan puuroon, joka maustetaan, saa kiehahtaa ja kaadetaan vadille jäähtymään. Kuivatut omenat liotetaan ennen käyttöä vedessä ja keitetään samassa vedessä spkerin ja suurimain kera, kunnes suurimat pehmenevät ja omenat kiehuvat rikki.

Joulukalenteri luukku nro 7

Kuva
Petri Laaksonen/Varpunen jouluaamuna HUNAJAKAKKU - 8 munaa - 425g sokeria - 2 dl ruskeaa hunajaa - ½ tl hienonnettua inkivääriä - 1 rkl hienonnettua pomeranssinkuoria - 425 g vehnäjauhoja Munankeltuaiset ja puolet sokerista vatkataan vaahdoksi, toinen puoli sokerista ja hunaja lämmitetään, hierotaan, kunnes seos jäähtyy ja sekoitetaan munankeltuaisten joukkoon, mausteet ja vehnäjauhot lisätään, ja viimeksi lisätään vatkatut munanvalkuiaset . Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan n. tunti.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Kuva
Veteraanin iltahuuto Suuri kiitos ja kunnianosoitus kaikille SOTAVETERAANEILLE !

Joulukalenterin luukku n:o 6

Kuva
Vesa-Matti Loiri/ Näin sydämeeni joulun teen JOULUTORTUT Voitaikina - 1muna - 2dl vettä - (1rkl konjakkia) - ½tl soodaa tai - 1tl leivinjauhetta - ½tl alunaa - 400g hienoja vehnäjauhoja - ½kg voita Muna vatkataan, vesi (konjakki), sooda tai leivinjauhe, aluna ja vehnäjauhot lisätään ja taikina vaivataan notkeaksi. Voi muodostetaan puulusikoilla pieniksi kakuiksi, jotka kuivataan pyyhkeen välissä. Taikina kaulitaan pinnaltaan niin suureksi, että voikakut täyttävät siitä puolet.Voikakut pannaan puolelle taikinalle, toinen puoli käännetään päälle ja taikina jätetään vähäksi aikaa kovettumaan, jonka jälkeen se kaulitaan jälleen, käännetään kokoon kolmin kerroin ja jätetään kovettumaan.Näin menetellään 5-6 kertaa, joiden välillä taikina asetetaan kylmään paikkaan. Kaulittaessa koetetaan taikina pitää neliskulmaisena, kääntää reunat tasaisiksi sekä käyttää niin vähän jauhoja kuin mahdollista. Taikina on aina käännettävä ristisuuntaan. Voin ja taikinan pitää o...