Vesa-Matti Loiri/ Näin sydämeeni joulun teen JOULUTORTUT Voitaikina - 1muna - 2dl vettä - (1rkl konjakkia) - ½tl soodaa tai - 1tl leivinjauhetta - ½tl alunaa - 400g hienoja vehnäjauhoja - ½kg voita Muna vatkataan, vesi (konjakki), sooda tai leivinjauhe, aluna ja vehnäjauhot lisätään ja taikina vaivataan notkeaksi. Voi muodostetaan puulusikoilla pieniksi kakuiksi, jotka kuivataan pyyhkeen välissä. Taikina kaulitaan pinnaltaan niin suureksi, että voikakut täyttävät siitä puolet.Voikakut pannaan puolelle taikinalle, toinen puoli käännetään päälle ja taikina jätetään vähäksi aikaa kovettumaan, jonka jälkeen se kaulitaan jälleen, käännetään kokoon kolmin kerroin ja jätetään kovettumaan.Näin menetellään 5-6 kertaa, joiden välillä taikina asetetaan kylmään paikkaan. Kaulittaessa koetetaan taikina pitää neliskulmaisena, kääntää reunat tasaisiksi sekä käyttää niin vähän jauhoja kuin mahdollista. Taikina on aina käännettävä ristisuuntaan. Voin ja taikinan pitää o