Joulukalenterin luukku n:o 6JOULUTORTUT

Voitaikina

- 1muna
- 2dl vettä
- (1rkl konjakkia)
- ½tl soodaa tai
- 1tl leivinjauhetta
- ½tl alunaa
- 400g hienoja vehnäjauhoja
- ½kg voita

Muna vatkataan, vesi (konjakki), sooda tai leivinjauhe, aluna ja vehnäjauhot lisätään ja taikina vaivataan notkeaksi. Voi muodostetaan puulusikoilla pieniksi kakuiksi, jotka kuivataan pyyhkeen välissä. Taikina kaulitaan pinnaltaan niin suureksi, että voikakut täyttävät siitä puolet.Voikakut pannaan puolelle taikinalle, toinen puoli käännetään päälle ja taikina jätetään vähäksi aikaa kovettumaan, jonka jälkeen se kaulitaan jälleen, käännetään kokoon kolmin kerroin ja jätetään kovettumaan.Näin menetellään 5-6 kertaa, joiden välillä taikina asetetaan kylmään paikkaan. Kaulittaessa koetetaan taikina pitää neliskulmaisena, kääntää reunat tasaisiksi sekä käyttää niin vähän jauhoja kuin mahdollista. Taikina on aina käännettävä ristisuuntaan. Voin ja taikinan pitää olla yhtä kovaa.

Täyte:

- 425g luumuja
-7dl vettä
- 150g sokeria tai omenasosetta

Luumut huuhdotaan, pannaan sokerilla maustettuun veteen likoomaan muutamaksi tunniksi ja keitetään pehmeiksi; kivet poistetaan ja luumut hienonnetaan. Voitaikina kaulitaan ½ cm paksuksi levyksi, josta leikataan sen muotoisia kakkuja kuin halutaan; joko pyöreitä, joiden täytteeksi pannaan vähän sosetta, jonka jälkeen kakku käännetään kaksinkerroin ja reunat painetaan kiinni, tai neliskulmaisia, joiden kulmat leikataan kahtia, keskelle pannaan sosetta ja joka toinen kulman suippo taivutetaan tortun keskelle, tai neliskulmaisia, joiden kaikki kulmat yhdistetään tortun keskelle. Ennen paistamista tortut sivellään vatkatulla munalla ja paistetaan kuumassa uunissa.


Kommentit

 1. Tortut on minun herkkuani, muuta ei tarvitsisi.
  Hyvää Itsenäisyyspäivää♥

  VastaaPoista
 2. Ihania nämä vanhat reseptit:)
  Hyvää Itsenäisyyspäivää sinulle:)

  VastaaPoista
 3. Nyt on tullut iso kämmi kalenterin tekijälle; kortti ei olekaan Jenny Nyströmin vaan Erik Forsmanin, on vahingossa päässyt livahtamaan joukkoon. Pahoitteluni siitä! Vaikka kaunishan tuo on! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät minua kommentillasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tunnustus

Joulukalenteri luukku n:o 18

Äidin muistokakku